4 Thema water

water-1aLiedjes: Visje, visje en zand op je boterham
Joepie! Het is weer zomer! Tijd voor het thema water!

Water is het levengevende element van onze aarde. En wij vinden het onze taak om kinderen op spelende wijze te laten ontdekken wat water is en waar het voor is en wat je er allemaal mee kunt doen. In deze informatie willen we jullie vertellen welke activiteiten we tijdens het behandelen van dit thema allemaal uitvoeren.                                                                                             

Samen maken we een themahoek, prachtig ingericht met een strand en allemaal foto's die met water te maken te hebben.

water-3aBuiten is spelen met water natuurlijk het leukste. We verven met de kwasten en sproeien alles lekker nat met de plantenspuit. In het de zwembadjes die we opzetten als het echt warm weer is, kun je heerlijk spetteren en oei ...wat is het spannend om door de straal van de waterspuit te rennen!

Binnen aan tafel praten we over wat nat en droog is en wat je met water allemaal kunt doen, zoals wassen en drinken. Water komt uit de lucht als regen. Da komt het in de zee, op de aarde en in de meren. We laten dat door grote buizen lopen en zo komt het ons huis in en .... zomaar uit de douche om je te wassen. Als je water en zand mengt, krijg je modder. Dat is fijn om mee te spelen! En kijk! de boot drijft, maar de steen zinkt. Als we water koken, wordt het warm. En als we het bevriezen wordt het zomaar ijs! Niet zo'n lekker ijsje, die worden gemaakt van fruit en water. Natuurlijk smullen we daar ook van!
Als je water uit een flesje drinkt, zitten er soms bubbeltjes in. Voel maar eens hoe dat prikt op je tong.
Planten willen ook graag water. Daar drinken ze van. Kijk maar eens hoe heerlijk ze het vinden!

Wat een mooie schelpen hebben we! Als je de grote bij je oor houdt, hoor je de zee en de golven die op het strand spoelen.
Daar hebben we een mooi liedje over:

Wie komt er bij mij taartjes eten, taartjes aan het strand?
'k Heb grote  en kleine met krenten en rozijnen en van het allerbeste zand.

water-2aWe maken ook de mooiste kunstwerken met water en verf. Door het water wordt de verf zo dun, dat je hem door een rietje kunt blazen. Zo maak je prachtige vormen op je schilderij!
En wat dacht je van onze mooie regenboogvissen?


Mooie boeken over dit thema zijn:
De mooiste vis van de zee
Pietertje pet aan het strand
Plons

Het boek Plons vinden we helemaal geweldig. We spelen het verhaal na en dan springen de dieren zo pardoes de vijver in!