Zwart wit boekjes

Na de fles een zwart-wit boekje lezen.

Zeer jonge baby’s reageren verrassend! 

Wist je dat een baby tussen drie en zes maanden oud voornamelijk zwart-wit als kleur kan onderscheiden?

Juliët Morshuis, onze voorleescoördinator, hoorde dit tijdens de cursus "interactief voorlezen' van Boekstart. In het kader van de kinderboekenweek ging ze voor Kiekeboe meteen op zoek naar zwart-witboekjes en naar de babygroep om de reacties van onze baby’s te peilen op deze zwart-witboekjes.

Babyleidster Claudia Ros: ‘We zien inderdaad een verrassende reactie van de baby’s. Ze worden echt gefascineerd door de zwart-wit boeken. Hun ogen staren onderzoekend naar een afbeelding en ze blijf lang geconcentreerd kijken. Als we hetzelfde doen met een prentenboek in kleur zien we een veel kortere concentratie’, ontdekte Claudia. Tijdens het rustmoment na het geven van de fles blijkt de baby uiterst geïnteresseerd in zwart wit prenten.

‘Zorg dat je goed oogcontact maakt en het boek goed stilhoudt. Baby’s zien het scherpst als de prent op een afstand tussen 15 en 75 centimeter wordt getoond. Juist het contrast tussen zwart en wit boeit een baby. We gaan in de toekomst meer van zulke boekjes aanschaffen want met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen!’ vinden Claudia en Juliët.

Juliët: ‘Het gaat erom dat een baby al jong ervaart dat boeken leuk zijn. ‘Na de fles even lekker knuffelen, een vertrouwde stem horen, samen kijken naar een plaatje. De verhaallijn hoeft niet compleet te zijn.’ ‘Gewoon rustig benoemen of zingen wat je ziet’, vult Claudia aan.

Zwerfboekstations een succes!