Voorlezen

Boekjes lezen met een baby van vier maanden? Die begrijpt daar toch helemaal niks van? ´Dat blijkt niet waar te zijn .....vanaf vier maanden nemen baby´s klanken op die ze koppelen aan de plaatjes en later aan woorden. Harde-kaftboekjes, plastic badboekjes, stoffen boekjes...ze kijken er naar, luisteren naar de woorden, knabbelen eraan, betasten het boekje en soms scheurt het boekje zelfs. Geen probleem......het gaat immers om wat je uitdraagt bij het samen lezen van een boekje. Het gaat niet om het boekje zelf.´Pedagogisch medewerkster bij Kiekeboe, Juliët Morshuis, kan er enthousiast over vertellen.´Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die vanaf vier maanden vijftien minuten per dag voorgelezen worden met een aanmerkelijk grotere woordenschat naar de basisschool gaan dan kinderen die nooit een boek ingezien hebben, laat staan aan wie nooit voor gelezen is.´

Juliët zit vol ideeën. Zo lijkt het haar goed realiseerbaar voor elke locatie een voorleestent aan te schaffen. Lezen in de tent, dat kan zowel binnen als in de zomer buiten. Ook samen een boeken top-tien samenstellen is een haalbaar idee. En zo heeft ze ook ideeën voor de nationale voorleesdag en de kinderboekenweek. ´Hoe jonger kinderen met taal en lezen geconfronteerd worden, des te beter zich hun taalniveau zich ontwikkelt.

Ook ouders gaan we informeren over het grote belang van voorlezen. Het taalgebruik van de ouders is het meest bepalend voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Dus ook buitenlandse ouders die thuis niet in onze taal met hun baby communiceren willen we stimuleren toch met de kinderen te lezen. In hun eigen taal. Als ze dan op het dagverblijf de plaatjes die ze gezien hebben aan Nederlandse woorden koppelen heeft het zeker zin.  Alles is beter dan niét communiceren met en en niét voorlezen aan je kind, is Juliët´s stellige mening.´

Zwart-wit boekjes

Na de fles een zwart-wit boekje lezen.

Zeer jonge baby’s reageren verrassend! 

Wist je dat een baby tussen drie en zes maanden oud voornamelijk zwart-wit als kleur kan onderscheiden?

Juliët Morshuis, onze voorleescoördinator, hoorde dit tijdens de cursus "interactief voorlezen' van Boekstart. In het kader van de kinderboekenweek ging ze voor Kiekeboe meteen op zoek naar zwart-witboekjes en naar de babygroep om de reacties van onze baby’s te peilen op deze zwart-witboekjes.

Babyleidster Claudia Ros: ‘We zien inderdaad een verrassende reactie van de baby’s. Ze worden echt gefascineerd door de zwart-wit boeken. Hun ogen staren onderzoekend naar een afbeelding en ze blijf lang geconcentreerd kijken. Als we hetzelfde doen met een prentenboek in kleur zien we een veel kortere concentratie’, ontdekte Claudia. Tijdens het rustmoment na het geven van de fles blijkt de baby uiterst geïnteresseerd in zwart wit prenten.

‘Zorg dat je goed oogcontact maakt en het boek goed stilhoudt. Baby’s zien het scherpst als de prent op een afstand tussen 15 en 75 centimeter wordt getoond. Juist het contrast tussen zwart en wit boeit een baby. We gaan in de toekomst meer van zulke boekjes aanschaffen want met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen!’ vinden Claudia en Juliët.

Juliët: ‘Het gaat erom dat een baby al jong ervaart dat boeken leuk zijn. ‘Na de fles even lekker knuffelen, een vertrouwde stem horen, samen kijken naar een plaatje. De verhaallijn hoeft niet compleet te zijn.’ ‘Gewoon rustig benoemen of zingen wat je ziet’, vult Claudia aan.

Zwerfboeken